کاخ توپکاپی در استانبول که در قرن پانزدهم توسط سلطان محمد دوم ساخته شد، مرکز قدرت امپراتوری عثمانی و پایتخت فرهنگی و اداری آن بود. این کاخ که در لغت به معنای “کاخ دروازه توپ” ترجمه میشود، تا قرن نوزدهم به آن کاخ جدید میگفتند.
با نقاشیهای زیبا، زیور آلات ارزشمند، حیاطهای مجلل، حرمسرای مجلل و …، شکوه سلطنتی کشور را به تصویر میکشد. پس از سقوط امپراتوری عثمانی در سال 1923، این کاخ به موزه تبدیل شده است که بزرگترین بانک دانش و خاطرات شکوه عثمانی را در خود جای داده است.
حدود 30 سلطان در طول سلطنت 600 ساله امپراتوری عثمانی، که با محمد دوم آغاز شد، نزدیک به چهار قرن از کاخ توپکاپی حکومت کردند. او دستور ساخت این کاخ را در اواخر دهه 1450 داد، چندین سال پس از فتح قسطنطنیه (استانبول)، پایتخت امپراتوری بیزانس، در سال 1453.
مدمد در سال 1478 اقامت گزید و پس از مرگ او سه سال بعد، سلاطین متوالی آن را بازسازی کردند و کاخ را به طور مکرر گسترش دادند و در نتیجه کاخ را با تغییر سبک و دکوراسیون معماری اسلامی، عثمانی و اروپایی تغییر دادند. کاخ عظیم توپکاپی بین 1000 تا 4000 سکنه از جمله 300 نفر در حرمسرا را در خود جای داده بود.
طرح اولیه محمد که شامل چهار حیاط متوالی بود که توسط دیوارهای بلند احاطه شده بودند، باقی مانده است. هر حیاط اهداف مختلفی را انجام میداد و با دروازهای جدا میشد که ورود را به تدریج محدود میکرد و به خصوصیترین حیاط سوم و چهارم ختم میشد.
ساختمانهای باقیمانده از کاخ عموماً سازههای کم ارتفاع و یک تا دو طبقه هستند که در طول قرنها تغییر عملکرد دادهاند. کاخ توپکایی در کنار کاخ دولما باغچه استانبول، دو تا از مهمترین مراکز تاریخی شهر هستند.
کاخ توپکاپی که در اصل به سبک معماری زیبای عثمانی ساخته شده است، سبکهای مختلف را در مجموعه وسیع خود از جمله سبک باروک در قرن هجدهم و نوزدهم در هم میآمیزد. نمای بیرونی و داخلی مجلل آن به شدت متاثر از طرحهای عثمانی، ایرانی، اسلامی و اروپایی است که با گنبدهای آراسته و برازنده، طاقهای نوک تیز، سنگ مرمر و کاشیکاریهای پیچیده و حیاطهای زیبا مشخص میشود.
سازههای قابل توجه شامل اتاق شورای امپراتوری، نمایشگاه کاشیهای نفیس ایزنیک، حرم و هزارتویی از اتاقهای مجلل است. دروازه دوم که در زمان سلیمان اول تکمیل شد، گواهی بر عظمت عثمانی است. بین جاهای دیدنی استانبول نزدیک تکسیم، کاخ توپکایی یکی از بهترین و خاصترین معماریها را دارد.
کاخ توپکایی یکی از شاخصترین جاهای دیدنی استانبول، دارای مجموعههای ارزشمند زیادی است که در زیر به تعدادی از آنها اشاره میکنیم.
خزانهداری امپراتوری کاخ توپکاپی که تعدادی از پرمحتواترین داراییهای عثمانیها را در خود جای داده است، دارای آثار هنری، جواهرات، اسلحه و غیره است. میتوان زره مصطفی سوم، خنجر طلایی پوشیده از زمرد به نام خنجر توپکاپی و حیرتانگیزترین الماس Spoonmaker’s Diamond را در میان بسیاری از مجموعههای ارزشمند مشاهده کرد.
سلاحهایی از امپراتوری عثمانی که قدمت آن به قرن هفتم میرسد را میتوان در این کاخ دید. این مجموعه نه تنها سلاحهای ساخت عثمانی، بلکه آنهایی را که از سرزمینهای خارجی گرفتهاند را نیز شامل میشود. شمشیرهای دوران امویان و عباسیان، زرههای ایرانی و کلاهخودها از جمله بیش از 400 سلاحی هستند که در اینجا نگهداری میشوند.
بخش بزرگی از مصنوعات چینی موجود در کاخ توپکاپی، از اروپا است. اقلام چینی اغلب به عنوان هدیه در میان قبایل سلطنتی و افسران درجهبندی شده استفاده میشد. شما میتوانید 5000 قطعه از این قبیل مصنوعات را در کاخ توپکاپی ببینید.
کتابخانه کاخ توپکاپی با در اختیار داشتن بیش از 20000 نسخه خطی، بانکی با تاریخ غنی در این منطقه است. این کتابخانه حاوی برخی از کمیابترین کتابهای تاریخ و ادبیات، از جمله نمونههای زیبای خوشنویسی، هزاران نسخه از قرآن و بسیاری موارد دیگر است.
قبل از دانستن قیمت تور استانبول و بازدید از کاخ توپکایی، باید بدانید که درون کاخ با چه چیزی روبهرو خواهید شد.
بزرگترین حیاط سلطنتی در کاخ توپکاپی اولین حیاط است. این حیاط با سازههایی مانند ضرابخانه امپراتوری و کلیسای بیزانسی ایا ایرنه، منطقهای بسیار دیدنی است. “دروازه سلام” از حیاط اول به حیاط دوم منتهی میشود و برخی از بهترین تأثیرات معماری بیزانس را به نمایش میگذارد.
حیاط دوم یکی از مهمترین حیاطهای کاخ توپکاپی است. خزانهداری امپراتوری، شورای امپراتوری و دروازه فیلیسیتی در اینجا واقع شدهاند که عظمت سبک زندگی عثمانی و میراث آنها را به نمایش میگذارد. همچنین میتوان دیوارهای بلند آشپزخانه کاخ را دید که سازهای بسیار مهم است.
حیاط سوم داخلی کمی محرمانهتر است. دارای اتاق تماشاچیان است که محلی بود که پادشاه بر تختی بلند برای خطاب به مخاطبانش مینشست. این خانه دارای بسیاری از کتابخانهها، مساجد آغاس و گالریهای مینیاتوری است.
حرمسرای کاخ توپکاپی با بیش از 400 اتاق، برخی از خصوصیترین مناطق اقامتگاه سلطنتی را دارد. حیاط ملکه مادر، حمام مجلل پادشاه و ملکه مادر، و اتاقهای خلوت بسیاری از شاهزادگان را در خود جای داده است. این یکی از پیچیدهترین و از نظر معماری نفیسترین بخشهای کاخ است.
حیاط سوم تا حیاط چهارم امتداد دارد که عمدتاً از باغهای پلکانی و آلاچیقها تشکیل شده است. این خانه دارای تزئینات سرسبز، غرفه بغداد و پاویون ایروان است. یکی از مشخصترین بناهای صحن چهارم، آلاچیق افطار برنزی طلایی و برنزی است که اگر رمضان میآمد، سلاطین افطار میکردند. بسیاری از سلاطین عثمانی به گل و باغبانی علاقه داشتند و باغهای حیاط چهارم پر از گلهای لاله است که هر کدام از این باغها جزو برترین جاهای دیدنی استانبول در شب هستند.
در اواسط قرن 19، عبدالمجید اول، دربار امپراتوری را از کاخ توپکاپی به کاخ تازه ساخته شده دولما باغچه منتقل کرد. برخی از ساختمانهای کاخ توپکاپی عملکرد خود را حفظ کردند و برخی دیگر از بین رفتند. زمانی که این کاخ در سال 1924 به موزه تبدیل شد، بسیاری از ساختمانها تحت بازسازی قرار گرفتند و بخشهایی از مجموعه اغلب برای این منظور بسته میشوند. این موزه سالانه بیش از سه میلیون بازدیدکننده دارد که از خیابان استقلال استانبول خود را به این کاخ موزه میرسانند.
کاخ توپکایی با تاریخی غنی ، چندین و چند سلطان عثمانی را در خود دیده و در طول سالیان زیادی، مرکز فرماندهی این سلاطین بوده است. کاخ از بخشهای جذاب زیادی برای خاندان سلطنتی تشکیل شده تا بهترین و راحتترین زندگی را برای این حاکمان فراهم کند.
اگر علاقه مند هستید تا بدانید که حاکمان عثمانی از کجا فرماندهی و در کجا زندگی میکردند، میتوانید با تورهای طاها به استانبول سفر کرده و از کاخ توپکایی به عنوان یکی از مقاصد خود دیدن کنید. کارشناسان ما در طاهاگشت آمادهاند تا هر گونه سوالی که ممکن است برای شما پیش آید را در اسرع وقت جواب دهند.